Generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)

Dr. Qu Dongyu, ki je 1. avgusta 2019 prevzel funkcijo generalnega direktorja Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), svojo pozornost v celoti usmerja v izkoreninjenje lakote po vsem svetu.

Qu je rojen leta 1963 v provinci Hunan na Kitajskem. Študiral je hortikulturo na kmetijski univerzi Hunan, nato pa vzrejo rastlin in genetiko na univerzi CAAS. Kasneje je na nizozemski univerzi Wageningen (WUR) doktoriral iz kmetijstva in znanosti o okolju.

Pred prihodom v FAO je bil Qu namestnik kitajskega ministra za kmetijstvo in podeželje, kjer je bil eden njegovih dosežkov spodbujanje vključujočega in inovativnega razvoja ter zagotovitev, da so informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) na voljo na podeželju, kar je več kot 400 milijonom kmetom omogočilo uporabo mobilnega telefona kot novo kmetijsko orodje.

Ta vizija je bila prisotna v njegovi celotni poklicni karieri, ki vključuje obdobja dela v vladi na centralni in lokalni ravni, obdobja dela v in vodenja raziskovalnih inštitutov ter obdobje upravljanja človeških virov v podjetju China Three Gorges Project Development Corporation (največje podjetje, ki se ukvarja z zeleno energijo na svetu).

Med njegovimi nacionalnimi pobudami je tudi izboljšanje tržnega mehanizma za kmetijske proizvode na Kitajskem in spodbujanje vzpostavitve nacionalnih področij posebne pridelave, namenjenih temu, da lokalne primerjalne prednosti delujejo v korist lokalnih kmetov. Kot viceguverner avtonomne regije Ningxia Hui, enega izmed kopenskih in najrevnejših območij na Kitajskem, je Qu oblikoval akcijske načrte za zmanjšanje revščine, krepitev vloge žensk, startupov za mlade, agroturizem in solidarnost med etničnimi skupinami.

Qu pravi, da predstavlja kombinacijo “azijske duše” in “globalnega uma”. Že kot mlad akademik je bil priznan kot znanstvenik na področju inovacij. 30 let je deloval na področju mednarodnih izmenjav in organiziral mnoge velike dogodke, vključno s kongresom krompirja na svetovni ravni (World Potato Congress), mednarodnim kongresom riža (International Rice Congress) in mednarodno konferenco o varstvu rastlin (International Conference on Plant Protection). Sodeloval je pri večstranskih pobudah, kot sta Svetovna trgovinska organizacija in G20 ter pri številnih dvostranskih pobudah, ki vključujejo Azijo, Afriko in Latinsko Ameriko. Neposredno je pomagal tudi pri oblikovanju vodilnih projektov sodelovanja jug-jug (South-South Cooperation) s FAO in Svetovno banko.

Kot generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu v celoti izvaja svoja prizadevanja za izgradnjo dinamične, odprte, pregledne in učinkovite organizacije FAO za boljši svet s preoblikovanjem kmetijsko-živilskih sistemov in uspešnim doseganjem agende Organizacije združenih narodov za trajnostni razvoj do leta 2030.